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2015.03.06 Friday | posted by スポンサードリンク
西瓜(すいか)
بطيخة(バティーハ)
一般家庭ですいかを出されると、たいてい小さく切ってある。しかし外で食べるときは、皮付きで三角形。
夏のビーチでは、エジプトでもすいか割りは定番。目隠しして、右だ!左だ!と野次が飛ぶ。一緒に応援すれば、もれなくありつくことが出来る。
すいか畑は、砂漠の真ん中に突如現れる。♪すいかの名産地♪は、日本人がイメージするオアシス。砂漠の真ん中にぽつんとある水ならぬ、緑のうね。エジプト人によれば「すいかは水を飲まないから、何もないところが好きなのさ。お日様の光を内に秘めて、真っ赤で甘いすいかになるんだ」
なるほど。すいかは肥料をやるとだめになってしまう植物。砂漠ほどすいかに適した土地もあるまい。
古代エジプトでも食されていて、ツタンカーメンの墓からも副葬品として見つかっている。ツタンカーメンも、すいかで涼を取ったのだろう。
エジプトのすいかは黒いしまは細くて薄い。その代わり、種はものすごく大きい。「ご」のつく虫と間違う人もいるぐらい大きい。
日本ではすいかと言えば塩をつけるが、エジプトではヤギのしょっぱいチーズをつける。塩辛さが甘みを引き立てるというのは万国共通のようだ。
写真は、オアシスにて散歩中。東屋で休んでいた農夫に「すいか食べないか?」と言われ、お邪魔したところ。[碧]
2007.06.13 Wednesday
00:00 | posted by
地球散歩
watermelon
Suika(西瓜 or すいか)
Mostly it is cut small when taken out a watermelon in an Egyptian general family.
However, when I eat outside, I am triangular with leather.
In a beach of summer, a watermelon quota is classic in Egypt.
A person breaking a watermelon does a blindfold and I swat it with a stick and break a watermelon. When it "is the right, and it is the left", a looking person of the circumference gives hoots.
Mostly a person to support with spectators can get a watermelon with anyone.
A watermelon field appears in the middle of desert suddenly.
An Egyptian watermelon field is the OASYS itself that a Japanese images.
It is not water of an oasis that there is in the middle of desert. Green small land.
An Egyptian says. "A watermelon does not drink water. Therefore a watermelon likes desert without water. A watermelon hides solar light inside and becomes a downright watermelon"
A watermelon is the plant which does not grow when I do manure.
Desert is the soil which is just right to bring up a watermelon.
The watermelon was edible in ancient Egypt. From a grave of Tutankhamen, the watermelon was discovered as grave goods.
Tutankhamen would take cool air with a watermelon, too.
As for the Egyptian watermelon, a black stripe is thin, and a striped color is light.
However, a seed is extremely big. A person having poor eyesight can take it for to a cockroach in what is very big.
In Japan, I attach salt to a watermelon and eat. In Egypt, I follow salty cheese of a goat and eat.
It seems to be universal that saltiness enhances sweetness.
by Aoi
2007.06.12 Tuesday
23:57 | posted by
地球散歩